Schijnzelfstandigheid

Zijn ZZP-ers die in opdracht voor jouw onderneming werken echt zelfstandig ondernemer? Of is er sprake van schijnzelfstandigheid en moeten zij eigenlijk als werknemer aangemerkt worden? 

De overheid gaat schijnzelfstandigheid aanpakken. De Belastingdienst gaat daarvoor vanaf 1 januari 2025 de controle op de beoordeling van arbeidsrelaties (bestaande wet DBA) hervatten. Is er bij jou sprake van schijnzelfstandigheid, dan zijn er twee belangrijke stappen die je moet nemen.

  • Als eerste dient dit gecorrigeerd te worden vanaf 1 januari 2025 voor loonheffingen. Handig om te weten is dat de Belastingdienst niets zal terugvorderen over de periode die ligt voor 1 januari 2025.
  • Ten tweede moeten de werknemers aangemeld worden bij het pensioenfonds voor pensioenopbouw vanaf het moment dat er sprake was van een arbeidsrelatie. Dat betekent dat mogelijk achterstallige pensioenpremie (dus met terugwerkende kracht) gaat worden geïncasseerd. Let op; dat geldt zowel voor het werknemers- als het werkgeversdeel.

 

Onderneem actie

Kijk goed naar jouw ingehuurde zelfstandigen en naar de omstandigheden waarin de werkzaamheden worden verricht. Beoordeel zo snel mogelijk of zij eigenlijk werknemers zouden kunnen zijn. Welke criteria daar precies voor gelden vind je op de site van de Belastingdienst onder Schijnzelfstandigheid en wet DBA.  Daar is ook een webmodule beschikbaar om je te helpen beoordelen. Je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen.

 

Meld vervolgens deze werknemers via UPA ook bij ons aan, zodat we hun de pensioenopbouw kunnen bieden waar zij volgens de wet recht op hebben.