Op je pensioenoverzicht van het pensioenfonds (UPO) wordt een inschatting gemaakt van je ouderdomspensioen. Daarbij wordt rekening gehouden met mee- of tegenvallers in de toekomst. Je ziet vier (bruto) pensioenbedragen. Alleen het onderste bedrag is geen inschatting. Dit is het ouderdomspensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd. Als je nu zou stoppen met het opbouwen van pensioen, is dit het bedrag dat je bij pensioeningang bruto per jaar ontvangt zolang je leeft.
De pijlen wijzen naar drie bedragen. Deze bedragen zijn een inschatting van het ouderdomspensioen waarop je lijkt te gaan uitkomen in verschillende situaties. Een belangrijke aanname voor de drie bedragen is dat je blijft werken tot je 68 jaar wordt en pensioen blijft opbouwen binnen de huidige pensioenregeling. Als je eerder stopt met werken, bijvoorbeeld op je AOW-leeftijd, zal het pensioen lager zijn.
Op de website mijnpensioenoverzicht.nl zie je ook eenzelfde inschatting van je totale pensioen inclusief je AOW-uitkering. Deze bedragen zijn berekend alsof je totale pensioen tegelijk ingaat met je AOW-uitkering. De bedragen worden gedurende een jaar regelmatig geactualiseerd.
Er zijn veel verschillende ‘toekomsten’ (scenario’s) bedacht. In de ene toekomst zit het mee wat betreft de rente, de beleggingen en de stijging van de prijzen. In een andere toekomst zit het tegen. Alle pensioenfondsen en verzekeraars rekenen met dezelfde ‘toekomsten’. Wij hebben uitgerekend wat jouw pensioen is in deze toekomsten. Het verwachte eindresultaat zie je in het midden bovenaan. Dit is het ouderdomspensioen waar je op dit moment op uit lijkt te komen. Er is op dit moment 50% kans dat jouw pensioen lager uitvalt en 50% kans dat jouw pensioen hoger uitvalt dan dit bedrag.
Bij de rechter pijl zie je het bedrag waar je op uit lijkt te komen als het economisch erg meezit. De kans is op dit moment klein (5% van de ‘toekomsten) dat je uitkomt op een hoger bedrag dan het rechter bedrag.
Bij de linker pijl zie je het bedrag waar je op uit lijkt te komen als het economisch gezien veel slechter gaat dan verwacht. De kans is op dit moment ook klein (5% van de ‘toekomsten’) dat je uitkomt op een lager bedrag dan het linker bedrag.
Wat zorgt ervoor dat het mee- of tegenzit?
Als de rente stijgt, dan hoeven wij minder reserves aan te houden voor de toekomst en is de kans groter dat we de pensioenen kunnen verhogen (indexeren). Daalt de rente, dan moeten we juist meer reserves aanhouden. De kans dat we je pensioen kunnen verhogen wordt dan kleiner.
Beleggingen van het pensioenfonds kunnen hoge rendementen opleveren of juist niet. Wij beleggen de premie voor je pensioen. We zorgen daarbij dat we de risico’s van het beleggen zo goed mogelijk spreiden. We beleggen bijvoorbeeld een deel in aandelen en we sparen een deel. We kunnen er niet voor kiezen om alleen maar te sparen, omdat sparen niet genoeg rendement oplevert om nu en in de toekomst alle pensioenen uit te kunnen keren. Door te beleggen, streven we er naar dat het pensioenfonds gemiddeld twee tot drie keer de premie inleg terug krijgt. We weten echter vooraf niet precies wat de beleggingen gaan opleveren. We kunnen een periode te maken hebben met een lage opbrengst of zelfs verliezen op de beleggingen. In het laatste geval kan het zijn dat we de pensioenen moeten verlagen.
Prijzen kunnen gaan stijgen of misschien juist gaan dalen. Als de prijzen stijgen, wordt je pensioen minder waard. Je kunt immers minder kopen met hetzelfde bedrag. De invloed van de prijzen op wat je later kunt kopen met het pensioen hebben we verwerkt in de drie inschattingen. Je ziet dus niet een bedrag dat je straks naar verwachting ontvangt, maar een gecorrigeerd (bijgesteld) bedrag op basis van de verwachte prijsstijgingen.
Wat is nog meer van invloed op het pensioen?
Veranderingen in je privé- of werksituatie kunnen ook gevolgen hebben voor je pensioen. Denk aan een hoger of lager salaris of een scheiding. Bij de berekening van de bedragen op het UPO en mijnpensioenoverzicht.nl is geen rekening gehouden met mogelijke veranderingen in je privé- of werksituatie.
Heb je vragen?
Lees dan deze veelgestelde vragen.