Eerder dit jaar nodigde het bestuur 12.000 deelnemers en gepensioneerden uit om deel te nemen aan een risico-bereidheidsonderzoek. Het pensioenfonds moet van de overheid de pensioenregeling aanpassen. Het bestuur wil daarom graag weten hoe deelnemers en gepensioneerden denken over hun pensioen.
Wat vinden zij belangrijk en hoe maken zij de afweging tussen zekerheid en risico? Met deze uitkomsten kan het bestuur rekening houden bij het inrichten van een nieuwe pensioenregeling. Van de 12.000 uitnodigingen, hebben we 620 ingevulde vragenlijsten terugontvangen.
We zetten de belangrijkste conclusies voor u op een rij:
Risico nemen
Zowel deelnemers als gepensioneerden hebben een lichte voorkeur voor een pensioen met weinig risico. Vrouwen zijn minder bereid om risico te nemen dan mannen. Zij hebben een grotere voorkeur voor sparen, terwijl mannen liever kiezen voor beleggen. Verder zijn hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen meer bereid tot het nemen van risico’s.
Buffer voor slechte tijden
Deelnemers en gepensioneerden vinden dat het fonds in goede tijden een ‘langlevenbuffer’ zou moeten aanleggen. Zo zou het fonds financiële klappen goed kunnen opvangen. Moet het fonds de pensioenen toch verlagen? Gepensioneerden kiezen liever voor een grotere kans op een kleine verlaging, dan voor een kleinere kans op een grote verlaging.
Vrije keuze
De mogelijkheid om een eigen pensioenfonds te kunnen kiezen wordt niet erg belangrijk gevonden. Vooral lager opgeleiden vinden een vrije keuze niet belangrijk. Zij hebben niet het idee dat ze zelf betere resultaten zouden kunnen behalen.
Bovengemiddeld vertrouwen
Het vertrouwen van deelnemers en gepensioneerden in het pensioenfonds ligt iets hoger dan gemiddeld. De waardering voor de communicatie vanuit het fonds is gemiddeld. Deelnemers en gepensioneerden willen eenvoudige taal en meer rekenvoorbeelden. Ook is er behoefte aan meer informatie over het beleggingsbeleid van het fonds.
Het bestuur van het pensioenfonds gaat op korte termijn bepalen wat zij met de uitkomsten van dit onderzoek gaat doen.